HISTORIEN BAKOM VÆNER WATCHES

Det svenska klockvarumärket Væner Watches har funnit sin inspiration vid den svenska insjön Vänern. Varumärket grundades av mig, Martin Andersson som är född och uppväxt vid sjön. Bland mina rötter finner jag min alldeles egen variant och tolkning av Vänern där jag som barn tillbringade otaliga timmar till att höra vattnets vågor slå mot strandkanten och känna lugnet från blåsten mellan träden. Dessa minnen värderar jag numera ömt. Liksom många andra före mig föll jag för lugnet och enkelheten. Vänern återspeglas inte enbart i namnet Væner, utan även i det traditionella och svenska hantverket, där känslan av en lugn och minimalistisk design har gett klockan dess formgivning. Den lite rundade boetten har fått sin form för att symbolisera vattnets vågor samtidigt som den ska vila lätt och stadigt på din handled.

Varje detalj är noga utvalt med omsorg för att skapa en känsla av klassisk och lugn design, nyckeln till detta är enligt mig genom enkelhet. Tack vare sin genomarbetade design kan varje klocka återberätta sin egen historia. Med en Vænerklocka runt handleden har du all anledning att känna dig både stolt och nöjd. Så här ska en modern klocka med en anrik förankring se ut – och kännas!

VÅR KOLLEKTION – TORSÖ

Vår första kollektion lanserades under vintern 2018 och fick namnet Torsö. Ända sedan barnsben har jag tillbringat somrarna med min familj och släkt på ön Torsö i Vänern. Bland de färgglada stugorna, den varma kvällsluften och de täta tallarna har jag och min familj spenderat åtskilligt med tid tillsammans.

Væner – Torsö är en klassisk klocka. När kollektionen skulle formas inleddes en intensiv process där kraven ständig höjdes när det gäller materialval, detaljarbete och formgivning. Vilket landade i en noga utvald klassisk design där vi har kombinerat den forntida designen med den moderna samtiden.

VARFÖR VÆNER MED Æ?

Vänern är en viktig del av vår svenska historia och det är från vår historia vi har fått vår inspiration till att använda æ. Du finner bokstaven i vårt varumärke eftersom vi vill bevara det forna svenska språket. Förr användes det som ersättning till det vi idag använder ä till. Bokstaven har kommit in genom historia, precis som designen har gjort, vilket har format det varumärke som idag heter Væner Watches. Æ användes under medeltiden på fornsvenska och kommer i grunden från Sverige men blev i samband med boktryckarkonsten istället ett ä.

Sedan är æ även en fråga om design, för visst gör det sig bra på urtavlan?